Ben ik fiscaal inwoner van België?

Lees in

Deze vraag is namelijk belangrijk, want als je fiscaal inwoner bent van België, dan mag België belasting heffen op je wereldwijd vermogen. Of je fiscaal inwoner bent, wordt bepaald door je fiscale woonplaats.  

Wie is een fiscale inwoner in België?

Ieder land heeft een eigen invulling van het begrip fiscale woonplaats. Voor België wordt het begrip als volgt omschreven: het is de plaats waar:

  • Je feitelijk en duurzaam verblijft;
  • Je gezin is gevestigd;
  • Je familiale en affectieve banden hebt.

In België zijn er ook twee wettelijke vermoedens waarbij men ervan uitgaat dat je een Belgisch fiscaal rijksinwoner bent. Deze wettelijke vermoedens zijn:

  1. Inschrijving in het Rijksregister. Ben je ingeschreven in het Belgisch Rijksregister, dan ben je een fiscale inwoner in België volgens het vermoeden. Je kan dit wel betwisten door aan te tonen je feitelijk en duurzaam in het buitenland woont. De aan- of afwezigheid van een beroepsactiviteit is bepalend!
  1. Ook nog belangrijk: als je je zou uitschrijven, betekent dit niet automatisch dat je geen fiscaal inwoner meer bent voor de Belgische fiscus. Je zal dus nog steeds je feitelijk en duurzaam verblijf buiten België moeten aantonen. De plaats waar je gezin is gevestigd.

Ben je gehuwd of woon je wettelijk samen, dan is de plaats waar jouw gezin woont, je fiscale woonplaats. Je kan hierbij geen tegenbewijs geven als je dit zou willen betwisten.

Voorbeeld:

Kim en Tom zijn gehuwd en wonen samen met hun twee kinderen in Polen. Maar, Kim werkt voor een Belgisch bedrijf en heeft een inkomen dat afkomstig is uit België.

Volgens de Belgische wetgeving wordt de fiscale woonplaats bepaald door de plaats waar Kim feitelijk en duurzaam verblijft. Hoewel Kim in Polen woont, ontvangt zij inkomen uit België. Dit kan de Belgische fiscus aanzetten om te concluderen dat Kim geen fiscaal inwoner van België is, omdat haar gezin in Polen woont.

Pas op! Doordat landen zelf mogen kiezen hoe ze het begrip fiscale woonplaats definiëren, kunnen deze definities wel eens met elkaar botsen, en kan je in meerdere landen als fiscale inwoner worden beschouwd. Dit wordt voor de inkomstenbelasting opgelost door de overeenkomsten tot het vermijden van dubbele belasting.

Wie is geen fiscaal inwoner van België?

Dit zijn personen die geen domicilie of geen zetel van fortuin in België hebben.

De zetel van je fortuin is de plaats van waaruit je je "fortuin" beheerd.

Voorbeeld:

Stel je voor dat Thomas in Nederland woont, maar zijn bedrijf, waaruit hij zijn fortuin beheert, is gevestigd in België. Volgens het criterium van de zetel van fortuin zou Thomas mogelijk als fiscale inwoner van België worden beschouwd, zelfs als hij fysiek in Nederland woont. Dit betekent dat hij onderworpen zou kunnen zijn aan de Belgische personenbelasting, omdat de zetel van zijn zakelijke en patrimoniale belangen in België is gevestigd.

Wanneer moet je een belastingaangifte in België indienen?

Je moet een belastingaangifte indienen als je:

  • In België gedomicilieerd bent:
    • Je moet een aangifte in de personenbelasting indienen.
  • In het buitenland gedomicilieerd bent en inkomsten hebt in België:
    • Je moet een belastingaangifte niet-inwoners indienen.
    • Wat is de belasting voor niet-inwoners?

Wat is de belasting voor niet-inwoner?

Wanneer je inkomsten hebt in België (bijvoorbeeld een loon), en:

  • Je verblijft in het buitenland, of
  • Je bent in België voor een beperkte periode (bijvoorbeeld voor het werk of studies).
Dan moet je een aangifte in de belasting niet-inwoners indienen.

In deze aangifte moet je alle Belgische en buitenlandse inkomsten vermelden die je vorig jaar ontvangen hebt.

Moet je altijd belastingen betalen op jouw Belgisch inkomen als niet-inwoner van België?

Soms worden de Belgische inkomsten vrijgesteld van belasting in België. Wanneer je Belgische inkomsten aangeeft, zal je dus in bepaalde gevallen geen belasting moeten betalen.

Nog vragen? Plan gerust een gesprekje in met één van onze experts!

Goede prijs.

Krijg nu tijdelijk korting op de oprichting van jouw onderneming.

Klaar om je vennootschap op te starten?

Ontdek meer over onze Keuzewijzer of maak gewoon direct een account aan om snel op te richten. Je kan ook steeds contact opnemen met ons voor specifieke vragen.

Start je onderneming
Vraag raad aan onze experts

Onze opstartspecialisten staan volledig vrijblijvend klaar om je verder te helpen.

Boek gratis advies
Gebruik onze gratis tools

Wees je twijfels te snel af en gebruik onze tools om je verder te helpen.

Maak een account aan