Betaal op tijd je sociale bijdragen!

Lees in

Sociale bijdragen moeten normaal tegen de laatste dag van het betreffende kwartaal op de rekening van het sociaal secretariaat staan. Betaal je je sociale bijdragen laattijdig of niet, dan kan er een verhoging worden aangerekend.

Wat is het bedrag van deze verhoging?

Wanneer je als zelfstandige je sociale bijdragen te laat betaalt, komt er automatisch een verhoging van 3% bovenop het niet-betaalde bedrag. Voor ieder kwartaal dat je niet betaalt, komt er een nieuwe verhoging van 3% erbij. Heb je tegen 31 december de sociale bijdragen nog altijd niet betaald, dan komt er een eenmalige verhoging van 7% bij.

Wat zijn de gevolgen van het niet-betalen van sociale bijdragen?

Je kan naast een verhoging van de sociale bijdragen, ook nog sociale rechten en beschermingen verliezen. Deze rechten kan je verliezen als je je sociale bijdragen niet betaalt:

  • Pensioen;
  • Uitkering ziekte of ongeval en invaliditeit;
  • Moederschaps- en geboorte-uitkering;
  • Mantelzorg
  • Overbruggingsrecht.
Voorbeeld: het ziekenfonds wordt ook op de hoogte gebracht bij het laattijdig betalen van sociale bijdragen. Dit kan ervoor zorgen dat je dokterskosten mogelijk niet terugbetaald worden.

Wat als je in financiële problemen zit?

Je kan onder bepaalde voorwaarden een vrijstelling van bedragen krijgen bij het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekering van de Zelfstandigen (RSZ). Bij het RSVZ kan je een aanvraag indienen wegens tijdelijke financiële of economische moeilijkheden, en zo een vrijstelling van bedragen krijgen. Van zodra je toestand verbetert, heb je hier geen recht meer op.

De criteria om dit aan te vragen zijn:

  • In een financieel moeilijke situatie;
  • Het moet een tijdelijke situatie zijn;
  • Je kan je sociale bijdrage als zelfstandige niet meer betalen.

Een aanvraag kan je indienen via deze website.

Kan je een kwijtschelding aanvragen?

Je kan een kwijtschelding voor de aangerekende verhogingen aanvragen. Je doet dit door je sociaal verzekeringsfonds een ingevuld aanvraagformulier op te sturen, waarin je uitlegt waarom je je sociale bijdragen te laat betaalde. Je kan deze kwijtschelding slechts aanvragen nadat je de sociale bijdragen voor dit kwartaal volledig betaald hebt.

Hoe je deze aanvraag nu concreet doet, vind je op deze website.

Uiteindelijk beslist het RSVZ of hij de aanvraag goedkeurt of niet. Wanneer zij dit goedkeurt, betekent dit dat de laattijdige betaling te wijten is aan overmacht of behartigenswaardig is.

Zijn er uitzonderingen?

Als starter kan je een uitzondering krijgen. Dit kan enkel voor starters die zich tijdig hebben aangesloten. Zij krijgen voor de eerste twee kwartalen, een kwartaal extra de tijd om de voorlopige bijdrage te betalen.

 

Nog vragen? Plan gerust een gesprekje in met één van onze experts!

Goede prijs.

Krijg nu tijdelijk korting op de oprichting van jouw onderneming.

Klaar om je vennootschap op te starten?

Ontdek meer over onze Keuzewijzer of maak gewoon direct een account aan om snel op te richten. Je kan ook steeds contact opnemen met ons voor specifieke vragen.

Start je onderneming
Vraag raad aan onze experts

Onze opstartspecialisten staan volledig vrijblijvend klaar om je verder te helpen.

Boek gratis advies
Gebruik onze gratis tools

Wees je twijfels te snel af en gebruik onze tools om je verder te helpen.

Maak een account aan