Hoe gebeurt de uitkering van een loon aan jezelf als bestuurder van een BV?
Als zelfstandige krijg je niet automatisch een maandelijks loon. Je zal jezelf een loon moeten uitkeren vanuit je BV. Pas op! Er is een verschil tussen een eenmanszaak en een vennootschap.
Bij een eenmanszaak moet je jezelf geen loon uitkeren, aangezien de inkomsten van je eenmanszaak rechtstreeks bij jou terecht komen.
Bij een vennootschap (zoals een BV) moet je jezelf wel een loon uitkeren.
Te betalen belastingen
Je mag zelf kiezen hoeveel loon je uitkeert. Het moet natuurlijk wel voordelig blijven en haalbaar voor de vennootschap. Hoe meer loon je uitkeert, hoe meer personenbelasting en sociale bijdragen je zal moeten betalen.
Als bedrijfsleider van een vennootschap zal jouwvennootschap bedrijfsvoorheffing betalen en eventueel ook de sociale bijdragen.
Bedrijfsvoorheffing is een verplichte belasting die door elke vennootschap wordt ingehouden als de vennootschap een loon uitkeert aan de bedrijfsleider. Dat wordt dan rechtstreeks doorgestort aan de fiscus.
De hoogte van de bedrijfsvoorheffing is afhankelijk van de hoogte van je loon en gezinssituatie. De bedrijfsvoorheffing wordt berekend op het belastbaar brutoloon, dit is het brutoloon na aftrek van de sociale bijdragen.
De accountant of het sociaal secretariaat (afhankelijk aan wie je de opdracht hebt gegeven)brengt alle wettelijk verplichte formaliteiten voor jou in orde.
Opties van loonoptimalisatie
Om ervoor te zorgen dat je geen te hoge belastingen moet betalen op je loon, bestaan er verschillende opties van loonoptimalisatie. Je kan je loon bijvoorbeeld op een andere manier uitkeren of bepaalde kosten via de zaak maken in de plaats van privé.
Hieronder vind je een aantal vormen van loonoptimalisatie:
- Uitkeren van een dividend: Dit is een winstuitkering waarop je minder belastingen moet betalen dan op je maandelijks loon. Je moet hier wel 30% (in sommige gevallen maar 15%!) roerende voorheffing op betalen.
- Voordelen alle aard: Bijvoorbeeld een laptop, gsm, bedrijfswagen, ... Dit kan je inbrengen als bedrijfskost. Let wel op: je moet deze kosten als beroepsmatig kunnen verantwoorden!
- Liquidatiereserve: Hiervoor moet je 10%bijkomende vennootschapsbelasting betalen wanneer je deze aanlegt. Maar wanneer je na meer dan 5 jaar jezelf dat geld uitkeert moet je normaal maar 5% roerende voorheffing betalen.
- Rekening-courant: Via een rekening-courant kan je geld uitlenen aan je vennootschap. Op die lening ontvang je intresten waarop er 30% roerende voorheffing verschuldigd is.
- Aanvullend pensioen: Je kan via je vennootschap een aanvullend pensioen opbouwen. Dit gebeurt via bijvoorbeeld een Individuele Pensioentoezegging (IPT).
- Maaltijdcheques
- Verhuur van een thuiskantoor: Als je thuis werkt kan je een deel van je woning verhuren aan je vennootschap. Je moet minder belastingen betalen op de huur, dan op je loon.
- ...
Nog vragen? Plan gerust een gesprekje in met één van onze experts!