Hoe start ik een onderneming als Bol.com verkoper?
Om een onderneming als Bol.com verkoper te starten moet je vier stappen in orde brengen: (i) Kies de juiste ondernemingsvorm, (ii) Registreer je bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO), (iIi) Vraag je btw-nummer aan en (iv) Sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds.
Stap 1: Kies de juiste ondernemingsvorm als Bol.com verkoper
Elke startende onderneming moet voor de start de juiste ondernemingsvorm kiezen. Net als andere ondernemingen, heb je als Bol.com verkoper de keuze tussen verschillende ondernemingsvormen. Zo moet je bijvoorbeeld kiezen tussen een eenmanszaak of een vennootschap. Hieronder zetten we de meest voorkomende op een rijtje voor Bol.com verkopers:
- Eenmanszaak in bijberoep: Ideaal voor wie een activiteit in hoofdberoep heeft, bijvoorbeeld als werknemer of ambtenaar.
- Eenmanszaak in hoofdberoep: Voor wie van Bol.com verkoper een voltijdse activiteit wil maken.
- Student-zelfstandige: Voor de student die wat wil bijverdienen.
- Besloten vennootschap (BV): Voor de zeer succesvolle Bol.com verkoper die veel omzet heeft.
Stap 2: Registreer je als Bol.com verkoper bij de KBO
Als tweede stap moet je je registreren als Bol.com verkoper in de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO). Deze registratie is verplicht voor alle ondernemingen en dus ook als je wil starten als Bol.com verkoper. De KBO is een publiek beschikbaar register waar je de gegevens van alle Belgische ondernemers kan terugvinden.
Om je te registreren, moet je activiteitencodes, ook wel Nacebelcodes genoemd, doorgeven aan de KBO. Voor Bol.com verkopers raden we volgende codes aan:
- 4791003: Detailhandel in allerlei producten via het internet (e-commerce).
- 47990: Overige detailhandel, niet in winkels en exclusief markt- en straathandel.
- Als je specifieke producten zal verkopen (bijv. horloges, electronica,...) is het goed om ook nog de specifieke codes toe te voegen.
Daarnaast heb je ook een rekeningnummer nodig voor je activiteit. De inschrijving in de KBO kost € 105,5 (2024) en wordt jaarlijks geïndexeerd.
Let er op dat je de juiste Nacebelcodes doorgeeft als Bol.com verkoper.
Stap 3: Vraag je BTW nummer aan als Bol.com verkoper
Als Bol.com verkoper zal je zeker ook een btw-nummer nodig hebben. Een btw-nummer kan je zelf aanvragen maar de meeste mensen laten dit liever aan experts over. Zo ben je zeker dat je geen fouten maakt bij de registratie. Om je btw-nummer als bol.com verkoper aan te vragen moet je ook nakijken of je btw-plichtig bent of niet:
- Algemene regel: Als bol.com verkoper moet je btw aanrekenen aan je klanten.
- Uitzondering: Je kiest voor de vrijstelling als kleine onderneming. Dit kan je enkel kiezen als je omzet lager is dan € 25.000. Opgelet, het gaat hier over omzet en niet over winst. Als Bol.com verkoper zit je al snel aan deze grens.
- Opgelet: Als je ook buiten België je producten gaat aan-en verkopen gelden er specifieke regels voor de btw. Leg je situatie dus zeker eerst voor aan een expert.
De meeste Bol.com verkopers vallen onder het standaard btw-regime (kwartaalaangiftes).
Stap 4: Sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds
Als Bol.com verkoper ben je zelfstandige en moet je je verplicht aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds.
Een sociaal verzekeringsfonds is een organisatie die in opdracht van de overheid de sociale bijdragen van zelfstandigen ontvangt. Er zijn in België een kleine 20-tal sociale verzekeringsfondsen die ongeveer allemaal hetzelfde doen. Het maakt dus niet zoveel uit bij welk sociaal verzekeringsfonds je bent aangesloten.
Je bent als zelfstandige verplicht om je aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds.
Starten zonder zorgen? Regel alles via iStart
Als je snel en zonder zorgen wil starten als Bol.com verkoper, kan je makkelijk alles regelen via iStart:
- Maak een account aan via het dashboard
- Vul je gegevens in in minder dan 5 minuten
- Betaal online
Via iStart duurt de opstart als Bol.com verkoper gemiddeld 3 werkdagen.
Nog vragen? Plan gerust een gesprekje in met één van onze experts!