Oprichtersaansprakelijkheid? Wat is dat?
Wanneer je een BV opricht en voor de notaris verschijnt, word je beschouwd als oprichter. Deze status heeft gevolgen op vlak van aansprakelijkheid
Als oprichter draag je namelijk oprichtersaansprakelijkheid en kan je verantwoordelijk worden gesteld als de BV binnen 3 jaar na oprichting failliet gaat. Dit geldt bijvoorbeeld indien het aanvangsvermogen overduidelijk ontoereikend was voor de geplande activiteiten gedurende minstens twee jaar.
Wie kan als oprichter aansprakelijk gesteld worden?
Natuurlijke personen of rechtspersonen (middels een vaste vertegenwoordiger) die bij de oprichtingsakte voor de notaris verschijnen, worden aanzien als oprichters van de BV en dragen bijgevolg ook het risico van de oprichtersaansprakelijkheid.
Het is ook mogelijk om als gewone inschrijver te verschijnen zonder oprichter van de BV te zijn. Op die manier kan je eigenlijk ontsnappen aan de oprichtersaansprakelijkheid.
Dit is enkel toegestaan wanneer er sprake is van een inbreng in geld door de inschrijver en de overige aandeelhouders, die aangewezen worden als oprichter, samen ten minste één derde van de aandelen bezitten.
Is een financieel plan verplicht?
De oprichters zijn bij de oprichting verplicht om een financieel plan op te stellen. Op die manier kan je de toekomst van de BV uitstippelen en onregelmatigheden vermijden. Indien er geen financieel plan opgemaakt wordt of indien het tekortkomingen bevat die de BV mogelijks in gevaar brengen, kunnen de oprichters aansprakelijk gesteld worden.
De elementen die verplicht opgenomen moeten worden in het financieel plan zijn:
- een omschrijving van de voorgenomen bedrijvigheid;
- een overzicht van alle financieringsbronnen bij de oprichting;
- een openingsbalans;
- een geprojecteerde resultatenrekening na 12 en 24 maanden;
- een begroting van de verwachte inkomsten en uitgaven voor een periode van minstens 2 jaar na de oprichting;
- een beschrijving van de gehanteerde hypotheses bij de schatting van de verwachte omzet en verwachte rentabiliteit;
- indien van toepassing, de naam van de externe deskundige die bijstand heeft verleend bij de opmaak van het financieel plan.
Hoe lang en voor wat kan ik als oprichter aansprakelijk worden gesteld?
Indien de BV binnen de drie jaar na haar oprichting failliet wordt verklaard en indien het aanvangsvermogen of kapitaal bij de oprichting kennelijk ontoereikend was voor de normale uitoefening van de voorgenomenbedrijvigheid over ten minste twee jaar, kan de curator door het financieel plan dit nagaan en de rechter verzoeken om de oprichter(s)aansprakelijk te stellen. De rechter zal bepalen wie er in welke mate aangesproken kan worden.
In dat geval worden de oprichters hoofdelijk aansprakelijk gesteld. Dit wil zeggen dat de schuldenaars om het even welke oprichter kunnen aanspreken voor de volledigheid van de schade, ook al heeft de aangesproken oprichter geen fout begaan.
Meer weten? Plan zeker een gesprekje in.