Verkoop privégoederen belastingvrij aan je eigen vennootschap!

Lees in

Heb je een roerend goed dat je graag wil verkopen aan je vennootschap, dan kan dit! Sterker nog, het is ook nog eens heel voordelig jou en je vennootschap. Je betaalt hier namelijk geen belastingen op.

Hoe verkoop je goederen aan uw vennootschap?

Voor het verkopen van een roerend goed is een overeenkomst niet verplicht, maar wel aan te raden. Voorbewijsredenen is het verstandig een schriftelijke overeenkomst op te stellen. Hierin vermeld je dat de vennootschap een bepaald roerend goed van je privé heeft gekocht, inclusief de datum en de prijs.

Je moet goed opletten bij het bepalen van de prijs.

De prijs moet een normale prijs zijn, wat betekent dat de vennootschap ongeveer dezelfde prijs zou betalen, moesten ze het goed ergens anders kopen.

Je kan niet iedere dag goederen verkopen aan je vennootschap. De verkoop mag enkel occasioneel zijn. Je mag het dus niet op regelmatige basis doen.

Doe je dit wel, dan riskeer je btw-plichtig te worden en betaal je belastingen op de opbrengst.

Opgepast! Verkoop je aan je NV binnen twee jaar na oprichting, privégoederen aan je vennootschap en ligt de prijs boven 10% van het maatschappelijk kapitaal, dan is er sprake van een quasi-inbreng. Een bedrijfsrevisor moet dan de prijs beoordelen (art. 7:8 WVV).Dit maakt de verkoop ingewikkelder en duurder.

Wat met de belasting?

Je moet geen belasting betalen op de verkoopprijs. Dit wil zeggen dat je deze prijs niet moet opnemen in je eigen belastingaangifte. Er moet door de vennootschap ook niets ingehouden worden. Maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

De verkoop mag niet gepland zijn. Koop je iets expres privé aan om direct door te verkopen aan je vennootschap, dan riskeer je om toch belast te worden op de winst die je er mee maakt.

Is de prijs die je voor het goed vraagt ver boven de normale prijs, dan riskeer je ook om belast te worden op een voordeel alle aard. Dit voordeel wordt dan bij je beroepsinkomen toegevoegd en je betaalt hier dan personen- en gemeentebelasting op. Je moet hier ook sociale bijdragen op betalen.

Wat met de btw op de verkoop?

Bij de verkoop van goederen aan je vennootschap, betaal je geen btw. Je wordt dus niet btw-plichtig en moet ook geen btw-aangifte indienen. Je moet hiervoor dus ook geen factuur opmaken.

Wat met de btw op de aankoop?

De vennootschap kan geen btw recupereren wanneer je niet btw-plichtig bent. Er zit wel btw verscholen in de verkoopprijs, omdat je bij de aankoop zelf btw hebt betaald op het goed.

Uitzonderingen

De verkoop van onroerende goederen (grond of huizen) is een uitzondering. De meerwaarde bij de verkoop kan belastbaar zijn. In bepaalde omstandigheden is dit altijd het geval.

Bij grond die je binnen de acht jaar weer verkoopt, betaal je een meerwaardebelasting. Dit is 33% wanneer je de grond verkoopt binnen vijf jaar en 16,5% wanneer je het na vijf jaar verkoopt (wel binnen 8 jaar).

Bij de verkoop van een huis dat niet je eigen woonhuis is binnen de vijf jaar na de aankoop, zal je op de meerwaarde worden belast. De belasting is 16,5%. De winst waarop je belast wordt, wordt aangepast op basis van hoe lang je het huis al bezit.

Voordelen

De verkoop is in je privé belastingvrij en moetje zelf niet aangeven in je  privébelastingaangifte.

Voor je vennootschap is de aankoop aftrekbaar.

Je moet geen sociale bijdragen betalen omdat het een verkoop van privégoederen is en geen inkomen voor jou als persoon.

Het is heel eenvoudig om een goed te verkopen aan je vennootschap. Je moet geen facturen maken, geen btw-aangifte doen, … Een onderhandse verkoopovereenkomst volstaat.

Het is rendabel. Met deze aankoop kan je privégoederen fiscaal laten renderen. De vennootschap kan ze afschrijven en belasting besparen. Als de betaling via uw rekening-courant gaat, krijgt de vennootschap gratis goederen en genereert ze toch afschrijvingen.

Nadelen

De prijs mag niet onredelijk zijn. De prijs waarvoor je het goed verkoopt, moet ongeveer overeenkomen met de prijs die je vennootschap zou betalen aan een andere handelaar.

Het moet gaan om een goed dat beroepsmatig gebruikt kan worden. Dit beperkt het aanbod.

Je kan maar occasioneel een goed verkopen aan je vennootschap. Doe je dit te veel, dan kan je belast worden op de winsten.

Verkoop je aan je vennootschap zonder btw, omdat je niet btw plichtig bent, dan kan je vennootschap de btw niet recupereren.

Het is niet interessant voor nieuwe goederen. Je koopt deze als vennootschap best zelf aan omdat je de btw bij de aankoop kan recupereren via de periodieke btw-aangifte.

Nog vragen? Plan gerust een gesprekje in.

Goede prijs.

Krijg nu tijdelijk korting op de oprichting van jouw onderneming.

Klaar om je vennootschap op te starten?

Ontdek meer over onze Keuzewijzer of maak gewoon direct een account aan om snel op te richten. Je kan ook steeds contact opnemen met ons voor specifieke vragen.

Start je onderneming
Vraag raad aan onze experts

Onze opstartspecialisten staan volledig vrijblijvend klaar om je verder te helpen.

Boek gratis advies
Gebruik onze gratis tools

Wees je twijfels te snel af en gebruik onze tools om je verder te helpen.

Maak een account aan