Wat is een dividend?
Maakt je onderneming winst en wil je geld halen uit je vennootschap? Dan kan je een dividend uitkeren aan jezelf als aandeelhouder van de vennootschap. Maar wat is een dividend? Wat zijn de voor- en nadelen?
Wat is een dividend?
Een dividend is belaste winst die een vennootschap uitkeert aan haar aandeelhouders
Welke soorten dividenden bestaan er?
Een dividend uitkeren kan op 3 manieren:
1. Een gewone dividenduitkering, waarover een gewone Algemene Vergadering (ook statutaire of jaarvergadering genoemd) beslist.
2. Een tussentijds dividend, waarover een Bijzondere Algemene Vergadering beslist.
3. Een interim dividend, waarover het bestuursorgaan beslist als de statuten deze mogelijkheid voorzien. Een interim dividend uitkeren kan niet in elke vennootschapsvorm.
Voordelen van dividenden
1. Gunstige belasting. Op de dividenden betaalt je vennootschap slechts 30% of 15% (20%) roerende voorheffing (rv), of, als de dividenden voortkomen van een liquidatiereserve, 20% of 5%. Bij de aanleg van een liquidatiereserve moet je vennootschap wel al een afzonderlijke aanslag van 10% betalen, zodat de totale belasting op de uitkering 27,27% of 13,64% bedraagt. Je ontvangt dus rechtstreeks het nettobedrag na inhouding van die rv. Bovendien zijn dividenden vrijgesteld van personenbelasting tot een bedrag van € 833 (inkomstenjaar 2024).
2. Weinig formaliteiten. Je hoeft niets langs de notaris te passeren.
3. Geen sociale bijdragen. Dividenden zijn fiscaal gezien zgn. roerende inkomsten en geen beroepsinkomsten. Dat betekent dat je er dan ook geen sociale bijdragen over verschuldigd bent en dat er ook geen vermeerdering wegens onvoldoende voorafbetalingen van toepassing is.
4. Bijna altijd mogelijk. Elke vennootschap, dus ook een vennootschap met maar één aandeelhouder, kan een dividend uitkeren, zolang er maar winst gemaakt wordt. Het is echter niet vereist dat er in het jaar van de dividenduitkering zelf winst gemaakt wordt, een dividend kan ook uitgekeerd worden van de winst van vorige boekjaren.
5. Geen gemeentebelasting of vermeerdering voorafbetalingen. Je moet op dividenden geen gemeentebelasting betalen en ook de vermeerdering wegens onvoldoende voorafbetalingen is niet van toepassing.
Nadelen van dividenden
1. Niet aftrekbaar. Dividenden zijn niet aftrekbaar voor je vennootschap, ongeacht of het gaat om dividenden uit de winst van het boekjaar zelf of uit de winst van vorige boekjaren (art. 185, §1 WIB 92).
2. Collectief karakter. Dividenden moeten in principe altijd aan alle aandeelhouders toegekend worden, in principe in verhouding tot hun aandeel in het ingebrachte vermogen van de vennootschap. Het is wel mogelijk om, als dat statutair zo afgesproken is, aan sommige aandeelhouders een relatief groter dividend toe te kennen, maar alle dividenden volledig toekennen aan één aandeelhouder gaat niet. Alleen als je de enige aandeelhouder bent van de vennootschap, is dit zgn. collectieve karakter van dividend geen beletsel.
3. Alleen voor aandeelhouders. Dividenden kunnen alleen toegekend worden aan aandeelhouders of vennoten. Ben je bestuurder of zaakvoerder van een vennootschap waarvan je geen aandelen bezit, dan kan je er dus ook geen dividenden van ontvangen.
4. Vennootschapsrechtelijke beperking. Ter bescherming van o.m. de schuldeisers is de uitkering van een dividend beperkt op basis van de zgn. nettoactieftest of balanstest en ook nog de liquiditeitstest.