Wat is een vennootschap onder firma?

Lees in

Een vennootschap onder firma(VOF) is een van de eenvoudigste en goedkoopste ondernemingsvormen. Het opstarten en het beëindigen van een VOF verloopt heel snel en heeft weinig formaliteiten.

Wat is een vennootschap onder firma?

Een VOF kan je eigenlijk vergelijken met een  maatschap die rechtspersoonlijkheid heeft. Een maatschap is een overeenkomst tussen twee personen om een onderneming op te richten. Rechtspersoonlijkheid wil zeggen dat een VOF eigen rechten en plichten heeft. Een VOF moet je wel oprichten met minstens twee vennoten.

Formaliteiten

Om een VOF om te richten, heb je geen minimumkapitaal nodig. Toch voorzie je best een minimum als buffer bij de oprichting van de VOF.

Bij de oprichting heb je enkel een onderhandse akte nodig en geen notariële akte. Je hebt dus geen notaris nodig om een VOF op te richten.

Je hebt ook geen financieel plan nodig, maar dit kan natuurlijk wel altijd nuttig zijn. Het is dus geen verplichting, maar je kan het steeds opmaken.

Voordelen aan een VOF

  • Er is een lage opstartkost.
  • Je moet niet bij de notaris langsgaan.
  • Er zijn minder verplichtingen bij de opstart dan bijvoorbeeld bij de BV.
  • Je hoeft ook geen dubbele boekhouding te voeren, maar dit is wel aangeraden.

Nadelen aan een VOF

  • Je moet met minstens twee vennoten zijn.
  • Elke vennoot is hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de VOF. Er is geen afscheiding tussen het vermogen van de VOF en jouw privévermogen als vennoot.
  • Op alle officiële documenten moet je vermelden dat de onderneming een VOF is.
  • Als de VOF failliet gaat, gaan de vennoten ook failliet.

Einde van een VOF

Een VOF is een zuivere personenvennootschap, wat wil zeggen dat het wordt ontbonden bij het overlijden van één van de vennoten.

Wanneer kies je voor een VOF?

Wanneer je kiest voor deze vennootschapsvorm heb je best geen te risicovolle activiteit. Dit omdat er geen scheiding is tussen jouw eigen vermogen en het vermogen van de vennootschap. Een bouwfirma oprichten als VOF is zeker geen goed idee. Een consultancyvennootschap kan dan weer wel.

In de praktijk wordt een VOF veel gebruikt door vrije beroepers (advocaten, artsen, …). Zij hebben sowieso al beroepsaansprakelijkheid dus dit zal het verschil tussen de ondernemingsvormen niet bepalen. Dan is de VOF dus de goedkoopste keuze.

Een VOF wordt ook vaak gekozen als samenwerkingsvorm tussen meerdere personen of vennootschappen.

Nog vragen? Plan gerust een gesprekje in met één van onze experts!

Goede prijs.

Krijg nu tijdelijk korting op de oprichting van jouw onderneming.

Klaar om je vennootschap op te starten?

Ontdek meer over onze Keuzewijzer of maak gewoon direct een account aan om snel op te richten. Je kan ook steeds contact opnemen met ons voor specifieke vragen.

Start je onderneming
Vraag raad aan onze experts

Onze opstartspecialisten staan volledig vrijblijvend klaar om je verder te helpen.

Boek gratis advies
Gebruik onze gratis tools

Wees je twijfels te snel af en gebruik onze tools om je verder te helpen.

Maak een account aan