Help! Een fiscale controle!
Elke vennootschap zal wel eens een fiscale controle moeten ondergaan. Maar wat stelt dat nu juist voor? Wat zijn je rechten en plichten?
Waar vindt de fiscale controle plaats?
Fiscale ambtenaren hebben in principe vrije toegang tot de plaats waar de economische activiteit wordt uitgeoefend.
Bijvoorbeeld: magazijnen, kantoren, werkplaatsen, garages, fabrieken, opslagplaatsen, ….
Is je toestemming vereist voor de fiscale controle?
Als belastingplichtige moet je je toestemming geven zodat de fiscale controle kan plaatsvinden. Je toestemming is verplicht ongeacht waar de controle zal doorgaan, dus zowel in beroepslokalen als in bewoonde lokalen.
Wanneer de economische activiteiten worden uitgeoefend in je privéwoning of in bewoonde lokalen, dan hebben de fiscale ambtenaren ook nog de machtiging van de politierechter nodig. Dit is dus een extra voorwaarde voor wanneer de fiscale controle zal doorgaan in je privéwoning of in bewoonde lokalen.
Mag je de fiscale controle weigeren?
Als belastingplichtige heb je het recht om de fiscale controle te weigeren.
Let op! Wanneer de fiscale ambtenaren een machtiging hebben van de politierechter, dan zal je de fiscale controle niet kunnen weigeren.
De toestemming van de belastingplichtige moet gedurende de controle aanwezig blijven. Wanneer de belastingplichtige zijn/ haar toestemming niet geeft of intrekt tijdens de controle, dan moet de controle worden stopgezet.
Let wel op als je als belastingplichtige geen geldige reden hebt voor je weigering, dan kan er een administratieve geldboete worden opgelegd.
Wanneer vindt de fiscale controle plaats?
Wanneer de fiscale controle zal doorgaan in beroepslokalen, dan mag dit enkel tijdens de uren dat de werkzaamheden worden uitgeoefend.
Wanneer de fiscale controle zal doorgaan in bewoonde lokale of je privéwoning, dan mag deze enkel gebeuren tussen vijf uur ’s ochtends en negen uur ’s avonds.
Wat wordt er gecontroleerd tijdens een fiscale controle?
- De aard en belangrijkheid van de bedoelde werkzaamheden.
- Het bestaan, de aard en de hoeveelheid van de voorraden, voorwerpen die je bezit, met inbegrip van alle installatie en rollend materieel.
- Alle boeken en bescheiden.
- De betrouwbaarheid van de geïnformatiseerde inlichtingen en gegevens.
Wanneer je een vennootschap hebt opgericht, dan mag je ervan uitgaan dat binnen de 2 jaar na je oprichting de fiscus eens zal langskomen om een korte ‘opstart’-controle te houden.
Nog vragen? Plan gerust een gesprekje in met één van onze experts!